[...] źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A Review of Issues of Dietary Protein Intake in Humans” (oraz wszelkie wyszczególnione tam badania). Zanim przejdziemy dalej, proszę o odrobinę dystansu. Większość badań jest wykonywana na „zwykłych ludziach”, nie na sportowcach, a już niezmiernie [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]
[...] pierwszych 3-5 h po zakończeniu treningu. Sok z buraka, aronii lub marchwiowy Wykazano, iż mieszanka soku aronii i buraka zwiększa osiągi w treningu wytrzymałościowym. W badaniach Barbary Pospiesznej i wsp. opublikowanych w 2016 roku, u 11 pływaczek 8-dniowa suplementacja 0.5 l dziennie mieszanki soku z buraków i aronii zwiększyła osiągi w [...]
[...] już spektakularne. Z kolei stałe podawanie małych dawek przynosi systematyczne efekty. Cóż, wybór należy do Ciebie. Jaki protokół podawania kreatyny jest skuteczniejszy? W badaniach naukowych wykazano, iż mięśnie mogą przyjąć ok. 155 mmol kreatyny na kg „suchej masy”, a to oznacza, iż dawkowanie powyżej 4-6 x dziennie po 5 g kreatyny jest już [...]
[...] który ma niezliczone rzesze bezwarunkowo oddanych mu „internetowych bojówek”. Nie ma tu żadnego znaczenia, iż tezy ww. mentora nie znajdują odzwierciedlenia w badaniach naukowych. Teza nr 1 „Po treningu mamy niski poziom glikogenu”, „glikogen jest wypłukany”… Wspomniane tezy nie mają nic wspólnego z [...]
[...] osób wierzy w to, iż ekspozycja na zimną wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało [...]
[...] w różnych tkankach. Napiszę w skrócie, iż wyniki są niejednoznaczne, a ekspresja genów mRNA DIO2 w mięśniach spada, aktywność DIO pozostaje bez zmian, a w niektórych badaniach nie stwierdzano zmian. Z kolei DIO3 – aktywność w mięśniach szkieletowych jest wyższa lub taka sama, jak w grupie kontrolnej. Bardzo szczegółowe opracowanie [...]
[...] przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach naukowych W badaniach Jeffrey D. Kearbey i wsp. prowadzonych na szczurach, które początkowo ważyły średnio 267 ± 17 g. Szczury po 4 miesiącach: W grupie placebo [...]
[...] Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” J Investig Med High Impact Case Rep. 2014 Apr-Jun; 2(2): 2324709614532800. Published online 2014 Apr 22. doi: 10.1177/2324709614532800 [...]
[...] g białka zajmie ~ 7 godzin. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 godziny po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 godzinach od spożycia porcji 23,2 g (energia: [...]
[...] logiki. A jak jest z wpływem alkoholu na regenerację i przyrosty u kulturystów? 1,09 g etanolu / kg beztłuszczowej masy nie musi mieć dużego wpływu na regenerację u pań! W badaniach Levitt DE. i wsp. opublikowanym w czerwcu 2017 r. 13 rekreacyjnie trenujących siłowo kobiet wykonało 300 ruchów negatywnych prostowania nóg siedząc. Następnie [...]
[...] (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): [...]
[...] ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. Obecna panika związana z pszenicą ma nikłe podparcie w badaniach naukowych. Celiakia dotyczy około 1% populacji. Z kolei nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Wiem, iż [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] (zmniejszył insulinooporność). Możesz także zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz warzywa z [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] trend oraz insulinooporność. Celem powinna być maksymalna redukcja tłuszczu, wraz ze spadkiem wagi ciała stopniowo będzie się zmniejszać ilość tłuszczu wisceralnego. W wielu badaniach sam trening nie przyczyniał się do znacznej redukcji masy ciała, ani ilości tkanki tłuszczowej. Z kolei sama dieta nie musi mieć wpływu na transport glukozy (brak [...]
[...] w kilkanaście sekund. Wybierając białko sojowe czy ryżowe, należy pamiętać, iż wymagają one większego dawkowania niż np. WPC, gdyż zawierają mniej leucyny. Referencje, badania, literatura: Michaela C. Devries and Stuart M. Phillips Supplemental Protein in Support of Muscle Mass and Health: Advantage Whey [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]